palivozapravniki-ustriy-cisterni
15.03.2021

Паливозаправники: устрій цистерни

Без такого виду спецтехніки, як паливозаправник, неможливо обійтися ні в сільському господарстві, ні в будівництві або дорожніх роботах. Саме паливозаправники допомагають оптимізувати час роботи техніки на ділянці і заощадити витрати пального.

Варто відзначити, що автопаливозаправник - це не те ж саме, що бензовоз. Він призначений не тільки для транспортування і тимчасового зберігання нафтопродуктів, а й для заправки з нього іншої техніки. Можна сказати, що автотопливозаправщики - це пересувні АЗС.

Особливості конструкції паливозаправників

block-3

По суті, цей вид спецтехніки являє собою цистерну на шасі вантажного авто. Від інших видів техніки, призначених для транспортування рідин, його відрізняє якраз таки пристрій цистерни. Коли мова йде про транспортування нафтопродуктів, які є легкозаймистими, критичну роль відіграє герметичність і температурний режим. Також, цистерна повинна бути оснащена обладнанням для виконання функцій заправника. Розберемо докладніше специфіку будови цистерни.

  1. Матеріал виготовлення.
    Резервуар виготовляють з міцного сталевого листа товщиною 3-4 мм. Також може бути використаний алюміній. Щоб мінімізувати ризик корозії, внутрішня поверхня цистерни оцинковується.

  2. Складові конструкції.
    Резервуар оснащується підсилювачами і хвилерізами. Це робить транспортування рідин більш зручним і безпечним. Цистерна може бути розділена на секції. В такому випадку хвилерізи встановлюються в кожній з них. Крім того, кожна секція повинна мати окреме зливний обладнання, клапан і горловину з люком.

  3. Механізми наповнення і зливу рідин.
    Наповнення цистерни може здійснюватися за допомогою насоса наявного на місці забору рідин, або ж за допомогою встановленого на цистерну насоса. Так само і слив може проводитися методом самопливу, або ж за допомогою насоса. Якщо резервуар оснащують насосним обладнанням, то для кожного відсіку встановлюється окремий трубопровід з запірними вентилями на кінцях. Також в відсіках встановлюють датчики заповнення. Максимальна кількість рідини, допустимий для перевезення і зберігання в резервуарі, розраховується з урахуванням можливого розширення при перепадах температури.

  4. Устаткування паливно-заправне.
    Паливозаправники, які призначені для заправки автотехніки в польових умовах обов'язково мають механізм витрати палива і шланг з насадкою-пістолетом. Таке обладнання також встановлюється індивідуально для кожного відсіку.

Цистерни виготовляють місткістю від 4 до 24 кубометрів. Залежно від обсягу резервуара для його транспортування використовують шасі тієї чи іншої марки вантажних авто. Коли мова йде про перевезення пального в особливо великих обсягах, то цистерна може бути встановлена на напівпричіп, а для його транспортування використовується тягач.

Для чого потрібно купити автопаливозаправник?

Найчастіше така спецтехніка використовується в будівництві, дорожньому будівництві та сільському господарстві. Також використовують мобільні АЗС у військових силах для заправки військової техніки в польових умовах. Це дає можливість доставити до місця заправки необхідну кількість бензину з різним октановим числом і інших видів палива. Оцінивши всі потреби вашого бізнесу, ви можете звернутися в ВКК "Спецмаш" і вибрати необхідний вам паливозаправник. Крім того, у нас можна отримати сервісне обслуговування, гарантію від виробника і оригінальні запчастини для спецтехніки.