bezpeka-robochogo-avtomobilya-komunalnogo-gospodarstva
12.09.2021

Безпека робочого автомобіля комунального господарства

Сьогодні робочі автомобілі вважаються найбільш затребуваним видом техніки. Їх використовують в таких сферах, як:

  • будівництво;
  • сільське господарство;
  • гірничорудна галузь;
  • нафтогазодобування;
  • комунальне господарство і в багато інших.

Вантажівка - це універсальна одиниця техніки, яка призначена для виконання самих різних завдань, тому його можна побачити як на міських вулицях під час прибирання снігу, так і в будівельному кар'єрі. Ці транспортні засоби застосовуються для транспортування вантажів різного типу і призначення, при цьому найчастіше вони працюють безпосередньо поруч з нами.

block-3

У зв'язку з цим актуальними стають питання, щодо забезпечення максимального рівня безпеки цих машин. Причому мова йде не тільки про збереження транспорту і комфортні умови праці водія, але і про гарантії безпеки для оточуючих.

Безпечна вантажівка - як цього досягти

Будь-який вантажний автомобіль без винятку призначений для роботи в досить жорстких умовах експлуатації. Неважливо, чи йде мова про перевезення піску з кар'єру чи про транспортування мобільної будівельної техніки та обладнання, навантаження на вантажівки завжди близькі до граничних.

block-7

Ключовим моментом в таких умовах є надійність основи:

  • рами;
  • колісних осей;
  • покришок;
  • кузова і так далі.

Система підвіски повинна витримувати серйозні навантаження, поштовхи і удари - про це необхідно пам'ятати ще на стадії розробки проекту нового автомобіля. Вантажні автомобілі для потреб народного господарства в цілому і комунального сектора зокрема, повинні бути продумані до дрібниць, починаючи від максимальної вантажопідйомності і закінчуючи сумісністю типів використовуваних кузовів.

Вантажівка повинна сходити з конвеєра повністю готовою до будь-яких навантажень, а будь-які спроби «модернізації» за рахунок установки нових кузовів більшої вантажопідйомності, наприклад, є неприпустимими для гарантії безпечної роботи.

Крім того, необхідно заздалегідь передбачити страховку від аварійних ситуацій, коли самоскид, наприклад, після вивантаження виїжджає з піднятим кузовом. Водій може забути опустити його, що призводить до серйозних аварій: піднятий кузов зачіпає лінії електропередач, шляхопроводи і інші перешкоди на своєму шляху. Прикладом вирішення подібних проблем може стати установка обмежувача - пристрою, що блокує включення передачі при піднятому кузові.

block-13

Інші фактори безпеки

Для того, щоб ремонт вантажних автомобілів комунального господарства не займав весь вільний час і не був причиною простоїв, важливо враховувати не тільки загальний рівень надійності шасі або міцність кузова. Будь-який чинник, який впливає на безпеку робочого автомобіля, повинен прийматися до уваги.

Наприклад, багато виробників за кордоном приділяють величезну увагу супутнім системам безпеки. Мало того, що стандартні головні фари отримують поліпшення характеристик яскравості світіння, але також беруться до уваги:

  • оптимальний кут подачі пучка світла (45°);
  • наявність внутрішнього обігріву головних фар;
  • захист від запотівання;
  • стійкість до появи подряпин і так далі.
block-18

Вантажівка по можливості оснащується цільним лобовим склом з максимальною оглядовістю, похилим капотом для поліпшення видимості обстановки спереду, заднім склом для контролю за робочим станом кузова.

Надзвичайно важлива роль дзеркал заднього виду, які повинні бути складного типу для роботи у вузьких приміщеннях, але при цьому в робочому стані забезпечують максимальну оглядовість «сліпих» і небезпечних зон.

Більшість сучасних вантажних автомобілів мають безпечну компоновку двигуна, при якій силова установка знаходиться нижче кабіни водія. Будь-які лобові зіткнення в такому разі не призведуть до того, що двигун виявиться в салоні і завдасть травми людям.

Не тільки визнані лідери світового ринку вантажних автомобілів, серед яких Volvo, Man, Mercedes, Renault, але і багато виробників «народних» марок (Камаз, МАЗ самоскид і так далі) намагаються використовувати для виробництва вантажівок високоміцні матеріали і сировину:

  • зносостійку і ударостійку сталь;
  • жорсткі полімери;
  • якісний пластик;
  • безпечне скло.

На виробництвах повинні бути введені жорсткі допуски і контроль на кожному етапі. Беруться до уваги не тільки параметри безпеки, а й комфорт для водіїв, кабіна яких повинна забезпечувати всі умови для роботи протягом тривалого зміни (звукоізоляція, оглядовість, анатомічні крісла, гідропідсилювачі керма, автоматичні коробки передач, система допомоги при задньому ході і так далі) .

block-25

Компанія Спецмаш пропонує вашій увазі надійну і безпечну вантажну техніку, яка відповідає жорстким нормам і стандартам. Будь-який автомобіль комунального господарства, який можна придбати у нас на сайті, розроблений і створений нами для задоволення запитів найвимогливіших покупців.