vid-pochatku-i-do-nashih-dniv-yakimi-buli-smittyevozi
15.03.2021

Від початку і до наших днів: якими були сміттєвози

Сміттєвози стали настільки звичною та повсякденною частиною нашого повсякденного життя, що ми навіть не замислюємося про те, яке життя було без них. Але ж колись їх не існувало і проблема утилізації відходів загрожувала глобальною катастрофою. Від моменту, коли на цю проблему звернули увагу вперше і до нинішнього часу, був пройдений шлях досліджень, розробок і удосконалення технологій утилізації твердих побутових відходів (ТПВ).

Історичні факти

Як і будь-який транспортний засіб відомий людству, сміттєвоз почав свій шлях з кінних повозок. Від звичайного вантажного воза його відрізняв розмір контейнера, в який скидали ТПВ та транспортували до звалища. Було це ще на початку 19 століття.

block-3

Вже в 1897 році був створений перший механічний сміттєвоз на паровому двигуні. Розробка була презентована в Лондоні компанією Thornycroft Steam Wagon and Carriage Company, виконана на замовлення Chiswick District Council. До того ж ця модель вже мала кузов-самоскид, що було великим плюсом.

block-5

Із стрімким розвитком автомобілебудування розвинулося і сміттєвозне обладнання. Таким чином, на початку 20 століття світ побачив перший пікап-самоскид для утилізації відходів. Американський концерн в 1920 випустив Ford Model Ts, який і послужив для цієї мети.

І хоча вивезення відходів стало набагато простіше, залишалася проблема неприємного запаху, так як всі самоскиди були відкритого типу. Вже через 9 років був випущений сміттєвоз з бункерним кузовом. Але ціна такого автомобіля була високою, тому потрібно знайти більш економічне рішення.

У 1935 році в США компанією братів Демпстер був представлений сміттєвий контейнер, який отримав назву Dempster-Dumpster. Це перший контейнер, який вивантажувався в кузов сміттєвозу механічно для подальшого транспортування відходів.

block-9

У 1938 році був розроблений перший ущільнювач, вбудований в кузов сміттєвозу. Працював він від гідравлічного двигуна, ущільнюючи завантажені в кузов ТПВ і тим самим дозволяючи вивозити більшу кількість сміття за один раз.

block-11

У 1955 році компанія Dempster-Dumpster розробила перший фронтальний навантажувач, який служив основою для сміттєвозів ще довгий час. Аж до 1969 року, коли був розроблений перший механізований боковий навантажувач. Таким чином сміттєвози з бічним механізованим завантаженням завоювали популярність.

Перший сміттєвоз із заднім завантаженням в Північній Америці був представлений вже в 1980 році. Принцип його роботи використовують і в сучасній спецтехніки.

Спецтехніка в наш час

Сучасне сміттєвозне обладнання може бути встановлено на шасі різних вантажних авто. Залежно від потреб комунального господарства можна вибрати ту чи іншу марку, з тим або іншим обсягом кузова і коефіцієнтом пресування.

Сміттєвози з заднім механізованим завантаженнямможна побачити практично в кожному місті нашої країни. Завдяки своїй компактності і маневреності вони зручні в обслуговуванні досить маленьких територій і тісних дворів.

Сміттєвоз з боковим механізованим завантаженнямвимагає більше місця для роботи навантажувача, тому використовують його рідше. У дворах вітчизняних багатоповерхівок використання такої техніки може принести багато незручностей.

На підприємствах і виробництвах часто можна зустріти спеціальні контейнери, які занурюються на платформу вантажного авто і вивозяться до місця утилізації, а потім повертаються на місце збору відходів. Цей метод отримав назву портальної завантаження і має свої переваги, так як годиться для вивезення великогабаритних та будівельних відходів.

Де краще купити сміттєвоз?

На сучасному ринку можна знайти безліч різних моделей нової і б/у техніки для транспортування ТПВ. Щоб зробити свій вибір правильно необхідно точно знати обсяги роботи і спланувати графік руху транспорту. Також варто враховувати, що різне устаткування працює з різними типами контейнерів. Визначившись, потрібен вам сміттєвоз з боковим завантаженням або з заднім, необхідно розрахувати обсяг робіт, витрати палива, врахувати габарити техніки і площі обслуговуваних територій. Коли будуть відомі всі параметри можна приступати до вибору авто.

Якщо існує гостра необхідність заощадити кошти, можна придбати автомобіль який був у використанні і встановити на нього нове обладнання. Реалії такі, що новий дозволити собі може не кожен, а такий вид спецтехніки часто купується в кількості більше, ніж 1-2 одиниці.

ПКК "Спецмаш" допоможе вам зробити правильний вибір щоб вирішити питання вивезення сміття на заданій території. Якісна техніка та навісне обладнання, а також сервісне обслуговування та ремонт гарантовані.